Domaća sezona takmičenja vazdušnim oružjem počinje u subotu, u streljani u SC „Sajmište“ u Novom Sadu, prvim kolom Kupa Srbije.

Nedelju dana kasnije naše mlade reprezentativce u istom gradu očekuje i prvi međunarodni izazov ove jeseni.

Od 11. do 13. oktobra u novosadskom „SPENS-u“ biće održan finalni turnir Evropske lige mladih vazdušnim oružjem, u kojoj učestvuju strelci kadetskog i mlađejuniorskog izrasta (14-18 godina).

Kvalifikovalo se po deset reprezentacija puškom i pištoljem, a devojke i momci koji konkurišu za sastav Srbije na finalnom turniru privode kraju pripreme u streljani Multifunkcionalne dvorane u Košutnjaku.

U nedavno otvorenom objektu rade Ljiljana Cvetković, Iva Rakonjac, Anđelija Stevanović, Anastasija Živković, Stefan Agović, David Aćimović, Toma Erdei (svi puška), Olga Stojanović, Nađa Martinović, Tea Mikec, Kristina Pejović, Marko Ninković i Uroš Gajić (svi pištolj).

Pripreme vode treneri Ivan Manojlović, Saša Iker, Stefan Višekruna i Dejan Bajkić.

“Pripreme smo počeli u ponedeljak, a završavamo u petak. Svi strelci imaju po dva treninga dnevno.Najviše pažnje posvećujemo simulaciji duelnog gađanja, odnosno pripremama za specifičan format po kome se održava Evropska liga mladi”, prenosi – raportira Ivan Manojlović, koordinator za mlađe kategorije u stručnom štabu SSS i dodaje:

“Na pripremama je i nekoliko mlađih strelaca, koji možda neće biti u sastavu za finale Lige mladih. Njih smo priključili već sada, jer sledeće godine nas očekuje bogat program međunarodnih takmičenja za mlađe kategorije, sa dva nova takmičenja u kalendaru. Biće održano prvo Evropsko prvenstvo za strelce do 16 i 18 godina, ujedno i kvalifikaciono takmičenje za Evropski olimpijski festival mladih u Skoplju, na kome će streljaštvo prvi put biti u programu. Već sada počinjemo da pravimo selekciju za 2025. godinu.

Reprezentacija Srbije puškom je na finalnom turniru u grupi sa Mađarskom, Norveškom, Italijom i Slovenijom. Rivali našeg tima pištoljem biće Španija, Švedska, Češka i Crna Gora.

U grupi se sve ekipe međusobno sastaju. Prvo mesto u grupi vodi u meč za zlato, dok će drugoplasirani ukrstiti koplja u meču za bronzu. U svakom meču reprezentacija nastupa sa četvoročlanim timom (dve ženska i dva muška strelca).

Sastavi grupa na finalnom turniru Lige mladih Evrope

Puška
Grupa 1: Mađarska, Norveška, Italija, Srbija, Slovenija.
Grupa 2: Ukrajina, Finska, Hrvatska, Estonija, Crna Gora.

Pištolj
Grupa 1: Letonja, Ukrajina, Italija, Litvanija, Hrvatska.
Grupa 2: Španija, Švedska, Srbija, Češka, Bosna i Hercegovina.