Za srpske osvajače olimpijskih medalja u Parizu u ponedeljak uveče organizovan je veličanstven doček. Sa tradicionalnog mesta okupljanja, balkona Skupštine grada Beograda, pozdravili su nekoliko desetina hiljada okupljenih građana.

Prethodno je za sve članove olimpijskog tima Srbije priređen prijem u Predsedništvu Srbije.

-Beskrajno vam hvala na svemu. Hvala vam na svakom danu borbe, na pripremama, posebno tokom onih najtežih i najdosadnijih dana. Hvala vam što ste na sebe preuzeli teret nervoze, straha, treme i svega ostalog tokom ovog teškog takmičenja. Hvala za svaku suzu, kap znoja i toliku borbenost i hvala vam što toliko volite Srbiju. Najlepše vam hvala i živela Srbija! – izjavio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, pozdravljajući sportiste.

Sve fotografije: Olimpijski komitet Srbije

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković, je kazao:

-Momci i devojke tek će shvatiti šta su postigli kada izađu na balkon, I ja sam nekada bio u takvoj situaciji i tek tada vidiš koliko narod ceni to što si uradio, kada ti to sami kažu. Svesni smo da smo u nekim granama mogli biti bolji, i sami znate u kojima smo podbacili, ali postoje i određene nelogičnosti. Možda smo previše radili, pa se umorili, ili smo pogrešno tempirali formu – nešto nam je nedostajalo. Imali smo i nesreće. Srbija mora da uradi rekonstrukciju svog sporta i da ulaže u razvoj trenera. Ipak, želim da istaknem da od svih ovde prisutnih momaka i devojaka, njih 29 nosi medalju oko vrata. To je ogroman uspeh za jednu ovakvu zemlju kakva je Srbija, sa ovakvom veličinom i finansijskom moći svrstali smo se među 15% najuspešnijih zemalja.“, istakao je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković.

U ime srpskih sportista učesnika Igara na prijemu se  obratio kapiten vaterpolo reprezentacije Nikola Jakšić, dok je Damir Mikec u ime svih članova našeg olimpijskog tima predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću uručio maskotu Igara u Parizu sa potpisima srpskih olimpijaca.

Foto: Olimpijski komitet Srbije

Potom su svi olimpijci prešli u Skupštinu Grada Beograda da pozdrave okupljene građane.

Nekoliko desetina hiljada građana okupilo se na platou ispred Starog Dvora, gde su pesmom, skandiranjem i gromoglasnim aplauzima pozdravili osvajače olimpijskih odličja i njihove trenere.

Po izlasku bronzane košarkaške reprezentacije, srebrne tekvondoke Aleksandre Perišić, i osvajače tri zlata, Zorane Arunović i Damira Mikeca, vaterpolo reprezentacije, Novaka Đokovića, i njihovih trenera na balkon, svi su, uz hor „Čarolija“ otpevali himnu „Bože pravde“.  A onda su sportski heroji Srbije dobili reč.

Foto: Olimpijski komitet Srbije

Zahvalnost publici i građanima Srbije iskazali su  košarkaši Bogdan Bogdanović i Aleksa Avramović, Aleksandra Perišić, vaterpolista Nikola Jakšić i selektor Uroš Stevanović, Damir Mikec, Zorana Arunović i, na kraju, možda najbolji teniser svih vremena, Novak Đoković.

Olimpijski šampioni u takmičenju miks parova reč, Zorana Arunović i Damir Mikec, zajedno su uglas sve pozdravili rečima: „Dobro veče Srbijo!“

Damir Mikec se našalio, aludirajući na to da je u Parizu ostao dosta duže nego što je planirano, jer je posle svog učešća želeo da bodri ostale srpske sportiste i na kraju ostao do ceremonije svečanog zatvaranja.

-Večeras je zvanično zatvaranje Olimpijskih igara u Beogradu jer sam konačno došao kući. Velika je čast predstavljati svoju zemlju na najvećoj sportskoj smotri. Hvala vam na podršci, puno mi je srce što smo obradovali vas ovom najsjajnijom medaljom.

Zorana Arunović, koja se u Pariz vratila nekoliko dana pre završetka Igara i na ceremoniji zatvaranja, zajedno sa Mikecom, nosila srpsku trobojku, je dodala:

-Moram da se zahvalim svakome od vas. Osetili smo vašu podršku u svakom trenutku. Hvala vam što ste verovali u nas i kada mi nismo verovali u sebe. Ovo nije samo naša medalja, ovo je medalja svakoga od vas.

Foto: Olimpijski komitet Srbije

Neki od prisutnih građana, koji su imali najviše sreće, su dobili i poklone iz Pariza, jer Mikec je u publiku bacio nekoliko maskota OI u Parizu.

Foto: Olimpijski komitet Srbije