Lazar Kovačević Foto: SSS
Lazar Kovačević je osvojio osmo mesto u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava na olimpijskom turniru u Šatoruu.
Za Kovačevića, debitanta na Olimpijskim igrama, je plasman u finale, do koga nisu došli mnogi vrhunski strelci, značajan uspeh uspeh.
Iako je finale završio na začelju, strelac Jagodine 92 je Ispunio je očekivanja na najvećoj svetskoj smotri sportista. Dan ranije, u kvalifikacijama je izjednačio državni rekord – 592 kruga. U finale je ušao sa petog mesta u kvalifikacijama u kojima se nadmetalo 44 strelaca.
Naš reprezentativac, član Jagodine 92, koji je bio peti u kvalifikacijama, je lošije od rivala startovao u prvom, klečećem stavu. Trema je uradila svoje, pa je posle prvih pet od ukupno 15 hitaca iz početnog stava, bio osmi. U nastavku je podigao prosek rezultata sa nekoliko jakih „desetki“, smanjio zaostatak ali nije napredovao u plasmanu. Pred ležeći stav je 0,6 krugova zaostajao za sedmoplasiranim Bartnikom.
Usledilo je 15 metaka iz ležećeg stava, u kome se postižu najbolji rezultati. Nije bilo mnogo promena u plasmanu. Kovačević se u jednom trenutku se popeo i na šesto mesto, ali vezao je dve identične „devetke“ (9,9), pa je na kraaju stava, posle ukupno 30. hitaca i dalje je bio osmi sa 0,9 kruga zaostatka za Poljakom Bartnikom i Francuzom Krisom.
Ispadanje počinje od 10. metka stojećim stavom, ukupno 40. hitaca. Stojećim stavom Kovačević nije mnogo grešio, ali nije sustigao rivale. U trenutku kada se pravi prvi presek, naš strelac je bio osmi, pa je posle 40. hica završio finale zajedno sa sedmoplasiranim Bartnikom.
Zlato je osvojio jedan od glavnih favorita, svetski rekorder kvalifikacija, Jukun Liu (Kina), koji je finale završio sa solidnom prednošću ispred iskusnog Ukrajinca Sergeja Kuliša. Treći je bio mladi Indijac Svanpil Kusale. Bez medalje na četvrtom, odnosno petom mestu, ostali su lider na svetskoj listi Jirži Privratski (Češka) i evropski prvak Jon Herman Heg (Norveška), koji je bio prvi i posle klečećeg i posle stojećeg stava, ali nije izdržao do kraja.
Srbija je na streljački turnir na ovogodišnjim Olimpijskim igrama imala tročlanu ekipu, koja je zabeležila tri plasmana u finale, a kruna uspešnog učešća je olimpijsko zlato Damira Mikeca i Zorane Arunović u miksu.
Malokalibarska puška, trostav, muškarci, finale: 1.Jukun Liu (Kina) 463,6, 2. Sergej Kuliš (Ukrajina) 461,3, 3. Svanpil Kusale (Indija) 451,4, 4. Jirži Privratski 440,7, 5. Jon Herman Heg (Norveška) 430,2, 6. Lucas Bernar Denis Kris (Francuska) 418,9, 7. Tomaš Bartnik (Poljska) 408,9, 8. Lazar Kovačević (Srbija) 407,4.
Kvalifikacije: 1.  Liu 594, 2. Heg 593, 3. Kuliš  592 (38), 4. Kris  592 (35), 5. Kovačević 592, 6. Bartnik 591, 7. Kusale 590, 8.  Nimburski 590…
Bilans Srbije na Olimpijskim igrama 2024
Miks pištolj: Zorana Arunović i Damir Mikec – zlato
Vazdušni pištolj: Damir Mikec – 7. mesto
MK puška trostav:, Lazar Kovačević – 8. mesto
Vazdušni pištolj:  Zorana Arunović – 10. mesto
Vazdušna puška: Lazar Kovačević – 37. mesto