Foto: Olimpijski komitet Srbije

Zorana Arunović i Damir Mikec obezbedili su Srbiji prvu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

U kvalifikacijama miks parova vazdušnim pištoljem na streljačkom turniru u Šaterou zauzeli su drugo mesto i plasirali se u meč za zlato, gde će im rivali biti turski strelci Seval Tarhan i Jusuf Dikec.
Srpski tim je u kvalifikacijama pogodio 581 krug, a turska ekipa samo krug više i postavila olimpijski rekord.
Srebro je „u džepu“, ali naš iskusni tandem će dati sve od sebe da dođe do najsjajnijeg odličja. Mikec je danas obezbedio svoju drugu olimpijsku medalju, posle pojedinačnog srebra u Tokiju 2021, dok je Arunovićeva stigla do dugo željenog prvog odličja na OI.
Za bronzu će se boriti Indija i Južna Koreja. Meč za treće mesto počinje u utorak u 9.30, a odmah potom sledi i duel Turske i Srbije za zlato.
Učestvovalo je 17 parova iz 12 zemalja (po dve ekipe imale su Kina, Indija, Koreja, Turska i Nemačka).
Naš tandem je kvalifikacioni meč otvorio sa nekoliko „devetki“, pa se na samom početku bio pri začelju. Ali, postepeno je ulazio u sve bolji ritam i potvrdio kvalitet. U prvoj seriji od deset hitaca tim Srbije je skupio 192 kruga (Arunovićeva 97, Mikec 95), što je bio osmi rezultat u prvoj trećini kvalifikacija.
Oboje su u drugoj seriji bili odlični – po 98 krugova i dokazali da su na Olimpijske igre došli da se bore za medalju. Međutim, nisu bili jedini. Bilo je dosta promena na prva četiri mesta, koja vode u borbe za medalje. Turski par je najčešće bio na čelu, ali ni Terhanova ni Dikec nisu „zakucali“ vodeću poziciju. Naš tandem je u jednom trenutku izbio na prvo mesto. Nije ga sačuvao, ali je dovoljno dobro gađao u poslednjoj, trećoj seriji skupivši 193 kruga. U završnici su bili najprecizniji među prva četiri para i zauzeli drugo mesto, sa krugom prednosti ispred Indije.
Sigurnost u finišu je bila neophodna. Naime, razlike su bile minimalne. Samo tri kruga delila su prvoplasiranu Tursku i četvrtoplasirani tim Južne Koreje, koji čine pojedinačna olimpijska šampionka Je Đin Oh i Vonho Li. Na petom mestu, ispod crte, sa krugom zaostatka za Južnom Korejom, ostala je Kina 2…
Arunovićeva i Mikec su u takmičenjima miks parova na velikim turnirima osvojili 22 medalje, uključujući tri evropske titule, veliki broj zlatnih medalja na Svetskim kupovima, Mediteranskim igrama. Na svetskim prvenstvima su im izmicale medalje, kao i na prethodnim Olimpijskim igrama, kada su miks parovi prvi put bili na programu OI. U Tokiju su u meču za bronzu izgubili od Ukrajine. Sada su “naplatili dug iz Tokija”.
Turski miks je spoj mladosti i iskustva. Jusuf Dikec, dugogodišnji Damirov rival, ima 51, a Seval Tarhan 24 godine. Ove sezone su bili vrlo uspešni. Pobedili su na poslednjem Svetskom kupu
2024, u Minhenu, a nešto ranije i na olimpijskom kvalifikacionom turniru u Rio de Žaneiru. Prošle godine su osvojili srebro na Svetskom prvenstvu.
Vazdušni pištolj, miks, kvalifikacije: 1. Turska 2 (Seval Ilajda Tarhan/Jusuf Dikec) 582 (olimpijski rekord), 2. Srbija (Zorana Arunović/Damir Mikec) 581, 3. Indija 1 (Manu Baker/Sarabjot Sing) 580, 4. Južna Koreja 1 (Je Đin Oh/Vonho Li) 578…