U Šatoruu u subotu počinje streljački turnir u okvitu 33. Olimpijskih igara u Parizu.

Okupiće 342 strelca iz 82 zemlje. Najbrojnije selekcije će, prema očekivanju, imati Kina i Indija, koje stižu sa po 21 strelcem. U svakoj disciplini vazdušnim i malokalibarskim oružjem Kina i Indija imaju po maksimalna dva predstavnika.

Srbiju će predstavljati troje reprezentativaca. Svi će se nadmetati tokom prva dva dana turnira. U subotu, 27. jula „led probijaju“ iskusni članovi našeg tima, Zorana Arunović i Damir Mikec, a potom na scenu izlazi i debitant Lazar Kovačević.

Prvog dana na programu su kvalifikacije vazdušnim pištoljem u obe pojedinačne konkurencije. Damir Mikec startuje prvi u 10.30, a dva sata kasnije počinju kvalifikacije za dame u kojima učestvuje Zorana Arunović. Iza Damira su već četiri učešća na OI, dok će Zorani ovogodišnje Igre biti četvrte u karijeri.

Lazar Kovačević će svoj olimpijski debi imati u nedelju, u kvalifikacijama vazdušnom puškom.

Posle pojedinačnih takmičenja vazdušnim oružjem, Arunovićevu i Mikeca očekuje nadmetanje miks parova, a Kovačevića takmičenje malokalibarskom puškom.

Uz troje strelaca u olimpijskom timu su i njihovi treneri Jelena Arunović, Goran Mikec i Stevan Pletikosić. A u Šatoru je stigao i sportski direktor SSS Dragan Marković, koji prenoseći prve utiske kaže:

-Svi naši strelci su u dobroj formi, što govore i rezultati u pripremnom periodu. Kod njih se vidi pozitivna takmičarska trema. Spremni su i psihološki, pa očekujem da će se prikazati u dobrom svetlu, da će pružiti maksimum, što uostalom i oni sami najviše žele. Nama su medalje uvek cilj. Jasno je da u najjačoj mogućoj konkurenciji nije do njih lako doći i sve prognoze su nezahvalne, ali verujem da možemo bar do jednog odličja. U timu imamo dvoje iskusnih strelaca, koji mogu mnogo i u pojedinačnoj konkurenciji, a godinama sjajno funkcionišu i u miks paru. Lazar Kovačević je debitant, koji može da zablista.

Streljački turnir u okviru OI u Parizu će biti prvi olimpijski na kome kvalifikacije i finalna gađanja (prvi put uvedena 1988) neće biti održana u istom danu. Finala, koja traju znatno kraće od kvalifikacija, će biti održavana dan kasnije.

Raspored

Raspored nastupa srpskih strelaca u kvalifikacijama (pojedinačna finala i mečevi za medalje miks parova u svakoj disciplini su dan kasnije)

Subota, 27. jul
10.30: Vazdušni pištolj, muškarci, kvalifikacije (Damir Mikec)
12.30: Vazdušni pištolj, žene, kvalifikacije (Zorana Arunović)

Nedelja, 28. jul
11.15: Vazdušna puška, muškarci, kvalifikacije (Lazar Kovačević)

Ponedeljak, 29. jul
9.15: Vazdušni pištolj, miks, kvalifikacije (Zorana Arunović/Damir Mikec)

Utorak, 31. jul
9.00: MK puška trostav, muškarci, kvalifikacije (Lazar Kovačević)

14 medalja od Seula do danas

Prvu medalju srpskom i jugoslovenskom streljaštvu je 19. septembra 1988. u Seulu donela Jasna Šekarić, osvojivši bronzu malokalibarskim pištoljem. Dan kasnije, naša zemlja je dobila i prvog strelca olimpijskog prvaka – Goran Maksimović je trijumfovao vazdušnom puškom. Niz odličja u Seulu zaključila je Jasna Šekarić zlatom vazdušnim pištoljem.

Od 1988. do danas, srpski strelci su osvojli 14 olimpijskih medalja (tri zlatne, pet srebrnih šest bronzanih).

Jasna Šekarić je sa pet odličja (jedno zlato, tri srebra i jedna bronza) najuspešniji olimpijac u istoriji srpskog sporta.